Nad existenciou detských jaslí v Prešove visí hrozba zrušenia

02.09.2003 Celý región

Za neefektívne vynakladanie verejných prostriedkov označil hlavný kontrolór mesta Prešov Milan Tkáčik prevádzkovanie detských jaslí, ktoré sú zariadením soci...
Za neefektívne vynakladanie verejných prostriedkov označil hlavný kontrolór mesta Prešov Milan Tkáčik prevádzkovanie detských jaslí, ktoré sú zariadením sociálnej starostlivosti tunajšej mestskej samosprávy. Zo správy, ktorá takýto záver obsahuje a ktorú prerokovala mestská rada na svojom zasadnutí v pondelok 18. augusta a o jej výsledkoch informovali o deň neskôr na tlačovej konferencii, vyplýva, že jasle vykázali za rok 2002 stratu vo svojom hospodárení vyše 948 tisíc Sk.

Mestská rada odporúčala primátorovi Prešova Milanovi Benčovi vypracovať spôsoby riešenia ďalšieho prevádzkovania zariadenia, ktoré má v objekte na Čapajevovej ulici kapacitu desať miest a je plne využité.

Skupina útvaru hlavného kontrolóra vykonala následnú finančnú kontrolu v tejto preddavkovej mestskej rozpočtovej organizácii a nezistila porušenie všeobecne záväzných právnych a interných predpisov.
Vedúca jaslí Mária Sušková na margo neefektívnosti fungovania jaslí povedala, že ide o otázku prístupu k sociálnej sfére. Konštatovala, že podľa ich prieskumu sú jasle v mnohých veľkých i menších mestách SR financované len z mestských rozpočtov. Prešov má pritom jedny z najtvrdších podmienok pre záujemcov o túto službu, keďže rodič \"jasličkára\" musí dopredu zaplatiť mesačne 3500 Sk. Nariadenie o tom je v platnosti od roku 1997. Najvyššiu položku v nákladoch činia mzdy vrátane odvodov, a to vyše 850 tisíc Sk, pre päť pracovníčok.

Benč na stretnutí s novinármi v pondelok 18. augusta naznačil, že má štyri alternatívy riešenia a nebol by rád, keby mal jasle zrušiť. Dodal, že o všetkom sa rozhodne pri schvaľovaní návrhu rozpočtu mesta Prešov na rok 2004. Súčasný primátor, ktorý kandidoval za Stranu demokratickej ľavice s podporou koalície prevažne ľavi-cových subjektov, vo svojom volebnom programe rušenie detských jaslí nemal.
(jj)
 

Vyberte región